• Vevilotis Magazine

Η Παλιά Πόλη της Βέροιας  Ένα ανεκμετάλλευτο στολίδι…


Στο έλεος της εγκατάλειψης βρίσκονται δεκάδες παλιά κτίρια της Βέροιας. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς αν κάνει μία βόλτα στο παλιό κομμάτι της πόλης μας, είναι,τουλάχιστον, αποκαρδιωτική. Ιστορικά κτίρια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και ως διατηρητέα, βρίσκονται στο έλεος της φθοράς. Ταμπέλες όπως «ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΤΙΣΜΑ», «ΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ», είναι η επικρατούσα εικόνα! Παράλληλα, οι όποιες εργασίες αντιστήριξης των ευάλωτων στοιχείων, φαίνεται να είναι πρόχειρες. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως δεν αρκεί η μεμονωμένη αποκατάσταση ενός αρχοντικού της παλιάς πόλης. Η αναστήλωση θα πρέπει να γίνει συλλογικά, ώστε να αναδειχθεί το σύνολο της παλιάς πόλης της Βέροιας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή πλήττει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την εμπορική, πολιτισμική κ τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.

«Το λυπηρό είναι ότι στις μέρες μας χάνονται και τα τελευταία λαμπρά παραδείγματα της λαϊκής μας παραδόσεως. Στη Βέροια, είμαστε μάρτυρες του καθημερινού ψυχορραγήματος και των τελευταίων λειψάνων της αρχιτεκτονικής μας παραδόσεως», όπως επισημαίνει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής κ. Μητσόπουλος.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Εικόνες από την «Κυριώτισσα», τη γνωστότερη παραδοσιακή βεροιώτικη συνοικία

Η πρόσβαση στην οδό Σοφού, κοντά στην Μπαρμπούτα, είναι,πλέον, αδύνατη

Ετοιμόρροπα παραδοσιακά κτίρια στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας, ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της πόλης

Ετοιμόρροπα παραδοσιακά κτίρια στην Παλιά Πόλη

Και τα κτίρια που αντιμετωπίζουν, επίσης, σοβαρές φθορές αλλά, για καλή μας τύχη, δεν έχουν πέσει ακόμα; Τα αφήνουμε στη μοίρα τους; Περιμένουμε να πέσει κάποιο τμήμα τους για να νοιαστούμε για την ασφάλεια των περαστικών;

Δεκάδες άνθρωποι καθημερινά διανύουν με φόβο τα γραφικά δρομάκια της Παλιάς Πόλης… Δρομάκια τα οποία θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή και να συντελούν στην πολιτισμική- οικονομική ανάπτυξη της πόλης!

Οι αρμόδιες αρχές του Δήμου, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιτυλίξουν τα κτίρια με την περίφημη κοκκινόασπρη κορδέλα, σαν “δώρα”,και να αναρτήσουν μια ταμπέλα «ΠΡΟΣΟΧΗ»;

Τα καλοδιατηρημένα τμήματα Παλαιών Πόλεων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αποδεικνύουνακράδαντα, ότι το κομμάτι αυτό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μπορεί να αποκτήσει τη ζωή και την αίγλη που του αξίζει.

Αναρωτιέμαι λοιπόν…

Τιλάθος κάναμε, και συνεχίζουμε να κάνουμε, άραγε,στη Βέροια; Ποιος ή ποιοι αρμόδιοι- αναρμόδιοιευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση;

Link βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=yuxG3vdvwLw

Λαμπίδου Εμμανουέλα,

Αρχιτέκτων Μηχανικός

-----------------------------------------------------------

Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό

«Δικαίωμα για Νέα Βέροια»


3 Ansichten

Copyright 2016 by Nikos Topalidis

Impressum

ΑΛΦΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ I.K.E

Περιοδικό ποικίλης ύλης:
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ
Γιαννιτσών 90
54627 Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.vevilotis.gr

 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι επίσημα καταχωρημένη στο μητρώο online media του κράτους και δικαιούται νόμιμα να λαμβάνει κάθε μορφής διαφήμιση.

Για θέματα Σύνταξης:

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now