• Vevilotis Magazine

Ψησταριές και άλλα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα


​Εκτός από μία ευκαιρία για «μάζεμα» της παρέας και κρεατοφαγία χωρίς τύψεις και ενοχές – λόγω της ημέρας - την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με την παράδοση και τη λαογραφία, το έθιμο του «τσικνίσματος» χάνεται στα βάθη των αιώνων και εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, η «Τσικνοπέμπτη» πέφτει Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.

Τσίκνα και άλλα τοπικά έθιμα

  • Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

  • Στην Πάτρα, που ήδη κινείται σε καρναβαλικούς ρυθμούς, για χρόνια γινόταν ο «γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς», μιας αφελούς φτωχής γυναίκας που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Μάλιστα της τον παρουσιάζαν και μπροστά της κάθε χρόνο για τον γάμο ενώ η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν για χρόνια τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, ο οποίος εμφανιζόταν μπροστά της με φράκο και ημίψηλο. Μετά από διαμαρτυρίες και φωνές να παύσει πια αυτό το έθιμο που στην ουσία διακωμωδούσε ένα πρόσωπο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τελικά, με απόφαση του Δήμου, το έθιμο αντικαταστάθηκε από τον «γάμο του Καραγκιόζη».

  • Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στα καντούνια και στις πλατείες της παλιάς πόλης της Κέρκυρας γίνονται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσα». Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι το γνωστότατο κουτσομπολιό. Αληθινές Κερκυραίες νοικοκυρές βγαίνουν στα παράθυρα των σπιτιών τους στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό.

  • Στην Κοζάνη κάθε Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το έθιμο του φανού: Από απόψε και κάθε βράδυ ανάβει από ένας φανός και την Κυριακή της Αποκριάς θα έχουν ανάψει και οι συνολικά 14 φανοί της πόλης. Από νωρίς το απόγευμα στήνονται φωτιές και υπαίθρια γλέντια στις γειτονιές της πόλης.

  • Στον Πόρο, οι νέοι κλέβουν ένα μακαρόνι, το οποίο πρέπει να τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

  • Στην Πελοπόννησο, σφάζονται χοιρινά, από τα οποία μετά παρασκευάζονται παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πηχτή, τσιγαρίδες, παστό και γουρναλοιφή.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr


0 Ansichten

Copyright 2016 by Nikos Topalidis

Impressum

ΑΛΦΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ I.K.E

Περιοδικό ποικίλης ύλης:
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ
Γιαννιτσών 90
54627 Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.vevilotis.gr

 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι επίσημα καταχωρημένη στο μητρώο online media του κράτους και δικαιούται νόμιμα να λαμβάνει κάθε μορφής διαφήμιση.

Για θέματα Σύνταξης:

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now