• Vevilotis Magazine

Στην τελική ευθεία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ


Μεγάλη Εβδομάδα και για τη ΔΕΗ θα είναι αυτή που διανύουμε, όπως φαίνεται, καθώς αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων της σε ιδιώτες.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει τον Μάιο, θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτή θα είναι η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα σε σχέση με το βασικό ενεργειακό προαπαιτούμενο του μνημονίου. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα της διαδικασίας και ορίζει ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ περιλαμβάνει κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, κυρίως σε σχέση με τους εργαζόμενους, αφού ορίζεται ότι στις μονάδες θα παραμείνει το απαραίτητο προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είτε θα βγουν με εθελούσια ή θα απορροφηθούν από τη ΔΕΗ. Επίσης επιλύονται ζητήματα σε σχέση με το δίκτυο ενώ καθορίζεται ότι εντός του έτους θα λυθούν θέματα αδειοδότηση.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα προβληματισμός σε σχέση με το εγχείρημα ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη άνοδο των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που από τα 5 ευρώ ο τόνος πέρυσι έχουν εκτιναχθεί στα 13 ευρώ και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο πλήττοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ρυπογόνου άνθρακα και λιγνίτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Τα πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της πώλησης

Ως προς τις διαδικασίες που περιγράφει το νομοσχέδιο, στα εννέα άρθρα του, αυτές προβλέπουν:

1. Τη σύσταση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στον Βορρά και άλλη για τον Νότο. Σε καθεμία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

2. Ο διαγωνισμός θα γίνει τον Μάιο, θα είναι πλειοδοτικός και θα περιλαμβάνει προδιαγραφές και κριτήρια επιλογής όπως εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κ.λπ.

3. Οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου θα αποτυπώνουν τον διαχωρισμό και πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ.

4. Θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή το δίκαιο εύρος (fair value range) ενώ, εάν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες. Θα υπάρξει, επίσης, γνωμοδότηση από άλλον διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, σχετικά με το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

5. Εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (αναμένεται περί τις 15/4) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.

ΠΗΓΗ : PRONEWS


0 Ansichten

Copyright 2016 by Nikos Topalidis

Impressum

ΑΛΦΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ I.K.E

Περιοδικό ποικίλης ύλης:
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ
Γιαννιτσών 90
54627 Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.vevilotis.gr

 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι επίσημα καταχωρημένη στο μητρώο online media του κράτους και δικαιούται νόμιμα να λαμβάνει κάθε μορφής διαφήμιση.

Για θέματα Σύνταξης:

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now