• Vevilotis Magazine

Σημεία καρμανιόλες στην εγνατία οδό.sos για τη συντήρηση του δρόμου


Επείγει η ανάθεση έργων βαριάς συντήρησης στην Εγνατία Οδό, πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Προκηρύχθηκαν δύο ακόμα διαγωνισμοί, Λακκούβες, λούκια, άσφαλτος – γυαλί δείχνουν ξεκάθαρα την μεγάλη ανάγκη για άμεση και σε βάθος συντήρηση της Εγνατίας Οδού στο δυτικό τομέα του αυτοκινητόδρομου και στο τμήμα που περνάει από την Πίνδο και τις ορεινές διακλαδώσεις, σε μεγάλα ύψη, όπου συχνά ο δρόμος βυθίζεται στην ομίχλη και στις ξαφνικές και ισχυρότατες ριπές ανέμων.

Η οδήγηση γίνεται δύσκολη και σε σημεία επικίνδυνη, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας καθώς τα αυτοκίνητα αναγκαστικά κάνουν αλλεπάλληλα σλάλομ, από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε μία, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια να προσφέρουν τα τμήματα εντός σηράγγων. Προειδοποιητικά σήματα υπάρχουν, όπου χρειάζεται, στη διαδρομή από το ύψος της Καστανιάς και με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, ενώ στο δρόμο επιχειρούν και συνεργεία συντήρησης, αλλά τα προβληματικά σημεία είναι πολλά και οι συνθήκες οδήγησης έχουν υποβαθμιστεί στον αυτοκινητόδρομο.

Το ότι η Εγνατία χρειάζεται οπωσδήποτε, σε πολλά τμήματα, βαριά συντήρηση, είναι γνωστό και πρώτη η Εγνατία Οδός Α.Ε. το έχει επισημάνει αφού μέχρι και σήμερα έχει την ευθύνη διαχείρισης του οδικού άξονα και των καθέτων του, έχοντας «κληρονομήσει» και τμήματα οδών που πριν 20 και πλέον χρόνια είχαν γίνει από τις ΔΕΚΕ. Αυτό όμως δεν αλλάζει την κατάσταση, που πλέον ελπίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί πιο δραστικά, γιατί η εταιρεία έχει διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει συντηρήσεις και ανατάξεις του δρόμου όπου χρειάζεται (σ.σ από επιστροφές του ΠΔΕ που προέκυψαν από την εκκαθάριση του βασικού έργου κατασκευής).

Εκτός από τις δύο μεγάλες συμβάσεις, για τη συντήρηση και λειτουργία του άξονα αλλά και την κατασκευή σταθμών διοδίων, στις οποίες μειοδότησε η ΑΚΤΩΡ και βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δημοπρατήθηκαν και άλλα δύο έργα ενώ μετά το Πάσχα σχεδιάζεται η προκήρυξη μίας ακόμη σύμβασης για το τμήμα Μέτσοβο- Παναγιά, μια ορεινή διαδρομή μήκους περίπου 30 χλμ., που μετά τις χιονοπτώσεις και τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, χρειάζεται νέα ασφαλτικά επειδή έχουν «τινάξει» τα πρόχειρα μπαλώματα που είχαν γίνει με ψυχρή άσφαλτο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου η Ε.Ο.Α.Ε. προκήρυξε δύο διαγωνισμούς αποκατάστασης του οδοστρώματος και στρώσης αντιολισθηρού τάπητα, στο τμήμα «Α/Κ Αρδάνιο – Κήποι» (4,445 εκατ. χωρίς ΦΠΑ), στον ανατολικό τομέα και, στο τμήμα «Α/Κ Χριστού- Α/Κ Σιδηροκάστρου» στον κάθετο άξονα Δερβένι- Σέρρες- Προμαχώνας (5,050 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι 2/4/2018 και τα έργα, από τη στιγμή που θα υπογράψει ο ανάδοχος, θα έχουν χρόνο εκτέλεσης ένα τετράμηνο.

Το «Αρδάνιο- Κήποι» είναι ένα τμήμα του άξονα μήκους 8 χλμ., που κατασκευάστηκε περί το 1999 και οπωσδήποτε έχει ανάγκη βαριάς συντήρησης, αν ληφθεί υπόψη ότι η οδοστρωσία και τα ασφαλτικά έχουν διάρκεια ζωής 7- 10 έτη. Όταν λοιπόν σε πολλά τμήματα του ανατολικού τομέα τα ασφαλτικά τοποθετήθηκαν πριν 15 χρόνια και, λόγω έλλειψης χρημάτων στα προηγούμενα χρόνια, η συντήρηση ήταν εμβαλωματικού χαρακτήρα, προκύπτει αβίαστα ότι οι ουσιαστικές επεμβάσεις είναι επιβεβλημένες. Σε ό,τι αφορά στο «Χριστός – Σιδηρόκαστρο», είναι ένα τμήμα μήκους περίπου 10 χλμ., παλιό και κατεστραμμένο, το οποίο «κληρονόμησε» η Ε.Ο.Α.Ε. όταν ανέλαβε να ολοκληρώσει την κατασκευή του κάθετου άξονα «Δερβένι- Σέρρες- Προμαχώνας».

Σημειώνεται ότι ένα από τα τμήματα της Εγνατίας Οδού που χρειάζεται «γενναία» ανακατασκευή, όπως τεχνικοί υποστηρίζουν, αφού κατασκευάστηκε πριν 25 χρόνια, είναι το «Κλειδί – Θεσσαλονίκη». Είναι ένα τμήμα μεγάλο, στο οποίο καταγράφεται ο μέγιστος κυκλοφοριακός φόρτος της Εγνατίας Οδού και το όριο ταχύτητας, στο μεγαλύτερο μήκος είναι 120 χλμ/ώρα. Επειδή οι απαιτούμενες επεμβάσεις στο τμήμα αυτό είναι μεγάλες και σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, η συντήρησή του έχει ενταχθεί στις μεγάλες συμβάσεις που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή: voria.gr


0 Ansichten

Copyright 2016 by Nikos Topalidis

Impressum

ΑΛΦΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ I.K.E

Περιοδικό ποικίλης ύλης:
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ
Γιαννιτσών 90
54627 Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.vevilotis.gr

 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι επίσημα καταχωρημένη στο μητρώο online media του κράτους και δικαιούται νόμιμα να λαμβάνει κάθε μορφής διαφήμιση.

Για θέματα Σύνταξης:

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now