Copyright 2016 by Nikos Topalidis

Impressum

ΑΛΦΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ I.K.E

Περιοδικό ποικίλης ύλης:
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ
Γιαννιτσών 90
54627 Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.vevilotis.gr

 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι επίσημα καταχωρημένη στο μητρώο online media του κράτους και δικαιούται νόμιμα να λαμβάνει κάθε μορφής διαφήμιση.

Για θέματα Σύνταξης:

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2310/550331
Φαξ: 2310/550371
E-Mail: pressvevilotis@gmail.com

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
Please reload

αναζήτηση με ετικέτα
ακολουθήστε μας

Δεν αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία

December 30, 2018

 

Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνουν οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, που επρόκειτο να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Οπως υποστηρίζει ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, οι αυξήσεις δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, ειδικά για τον σταθμό των Μαλγάρων, μια σημαντική αύξηση βρίσκει εμπόδιο στη σύμβαση παραχώρησης της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

 

Η απόφαση, την οποία συνυπέγραψαν τον Ιούνιο ο κ. Σπίρτζης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Προέβλεπε την αναπροσαρμογή της χρέωσης στα διόδια από 0,03 ευρώ/χλμ. σήμερα σε 0,05 ευρώ/χλμ. (το ύψος των διοδίων σε κάθε σταθμό υπολογίζεται με βάση την απόστασή του από τον επόμενο σταθμό). Η αύξηση αυτή θα οδηγούσε σε μικρές μεταβολές σε κάποιους σταθμούς, αλλά πολύ σημαντικές σε άλλους όπως τα Μάλγαρα (από 1,20 ευρώ στα 3 ευρώ για τα Ι.Χ.).

 

«Προφανώς η αύξηση δεν θα εφαρμοστεί», λέει στην «Κ» ο υπουργός Υποδομών. «Υπάρχουν δύο σημαντικά “κωλύματα”. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει δοθεί η έγκριση της Ε.Ε. (DG MOVE), όπως προέβλεπε η απόφαση και αυτό έχει να πει πολλά για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση το ΤΑΙΠΕΔ. Το δεύτερο αφορά την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”, το τμήμα της οποίας ξεκινά μετά τα Μάλγαρα. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, δεν μπορεί η τιμή των διοδίων στα Μάλγαρα να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη χρήση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί. Επομένως, αν εφαρμοστεί τόσο μεγάλη αύξηση στα Μάλγαρα, η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” θα μπορεί να αξιώσει αποζημιώσεις. Αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό και στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Εγνατία Α.Ε.. Μάλιστα, θα στείλουμε υπενθύμιση στην Εγνατία ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση και ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαλλαγές για ανέργους, ΑμεΑ και ακριτικές περιοχές».

 

Η Εγνατία ΑΕ, πάντως, έχει προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου τιμοκαταλόγου και ανέμενε οδηγίες από το υπουργείο Υποδομών. Σήμερα στην Εγνατία Οδό λειτουργούν 9 σταθμοί διοδίων (Τύρια, Παμβώτιδα, Μαλακάσι, Πολύμυλος, Μάλγαρα, Ανάληψη, Μουσθένη, Ίασμος, Μέστη), ακόμα τρεις σε κάθετους άξονες (Ιεροπηγή, Εύζωνοι, Προμαχώνας) και ένας στην υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου- Πρέβεζας. Ακόμα δύο σταθμοί είναι έτοιμοι (στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης και στην Ασπροβάλτα), αλλά δεν έχει δοθεί εντολή για την έναρξη λειτουργίας τους και ένας βρίσκεται υπό κατασκευή (Στρυμωνικό). Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τρεις μετωπικούς σταθμούς διοδίων σε Σιάτιστα, Καβάλα και Αρδάνιο.

 

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now